V času od 26. 6. do 28. 6. 2019 smo na OŠ Šalovci izvedli tabor za osnovnošolce, ki je potekal v organizaciji Osnovne šole Šalovci in Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Slednji se še posebej zahvaljujemo, saj že enajsto leto zapored finančno in organizacijsko omogoča izvedbo tabora. Letos se ga je udeležilo 15 učencev šalovske osnovne šole, delo na taboru pa je potekalo pod vodstvom dveh mentoric.

Tema letošnjega tabora je bila ŽIVLJENJE OB ŽELEZNI ZAVESI.

Letos obeležujemo 100-letnico priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, zato smo se odločili, da v okviru tabora raziščemo življenje ob železni zavesi. Slikovno gradivo in pisne vire smo pridobili v Muzeju stražarjev v Števanovcih (Porabje) in v novo odprtem muzeju Varuhi meje v Čepincih.

V Števanovcih v Slovenskem Porabju  so razstavljeni predmeti iz življenja vojakov, ki so varovali mejo madžarske države. Muzejska zbirka sestoji iz ponazoritve življenja stražarjev meje, ki so v tej hiši prebivali, skrbeli za konje in kasneje za vozila. Drugi del zbirke v notranjih prostorih je večinoma namenjen obdobju po letu 1948, ko je bila meja s Slovenijo in z Avstrijo najbolj zastražena s ti. Železno zaveso.

Graničarski muzej je svoje mesto našel v obnovljeni karavli v Čepincih, v njem pa se nahaja muzejska zbirka Varuhi meje. Ta vsebuje številne fotografije, dokumente ter druge predmete iz obdobja od leta 1918 pa do leta 1991, nekaj razstavljenih predmetov je tudi iz časa, ko je Slovenija vstopala v Evropsko unijo.

Opravili smo tudi intervju z dvema domačinoma, ki sta nam podrobno predstavila življenje ob Železni zavesi. Pridobljene informacije/slike bomo uporabili v raziskovalne namene, izdelali pa smo tudi bilten, v katerem so mladi raziskovalci zbrali in zapisali svoje ugotovitve ter spoznanja.

Učenci tako na taboru na sproščen način spoznajo metode raziskovalnega dela, ki jih bodo v nadaljnjem šolanju zagotovo še uporabljali. Poleg tega pridobijo znanje o preteklosti svojega kraja, kar omogoča lažje razumevanje sedanjosti.

no images were found

Mentorici tabora

Breda Kerčmar in Jožefa Tratar

(Skupno 502 obiskov, današnjih obiskov 1)