V sredo, 7. februarja 2018 smo na naši osnovni šoli počastili praznik slovenske kulture, ki se v naši državi vsako leto praznuje 8. februarja. Prešernov dan je državni praznik in dela prost dan v RS in se kot praznik praznuje od leta 1945 naprej. Datum predstavlja obletnico smrti našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Na predstavi smo se v spominski uri spomnili njegovega življenja in dela, ter kdo in kakšen je bil France Prešeren. Predvajali smo vnaprej posnet film, v katerem so učenci od 1. do 5. razreda odgovarjali na vprašanja o Francetu Prešernu. Učenci 8. in 9. razreda so predstavili našega pesnika in deklamirali njegove najznamenitejše pesmi, s katerimi je uveljavil slovensko pesniško romantiko. Slišali smo balado Povodni mož in sonet z naslovom O, Vrba iz cikla Sonetje nesreče. Izpostavili smo deklamacijo Zdravljice, ki je po 6. členu ustave besedilo himne Republike Slovenije. Za himno se tako izvaja besedilo 7. kitice Zdravljice. Slišali smo tudi spis, v katerem se je France Prešeren srečal z sodobnim umetnikom in sta si izpovedala svoja mnenja. Prisluhnili pa smo tudi glasbi našega pevskega zbora, ki nas je povezala in prepustila domišljiji in raziskovanju.

Ponosni smo, da smo obeležili pomen tega kulturnega praznika, da smo se spomnili veličine in pomena dela Franceta Prešerna za Slovence. Slike s proslave si lahko ogledate v galeriji slik na spletni strani šole in prav tako preberete spis, ki ga je zapisala učenka Tamara Kuhar.

no images were found

dnevniški zapis Franceta Prešerna

(Skupno 320 obiskov, današnjih obiskov 1)