V torek 6.4.2021, smo na naši šoli imeli starejši učenci naravoslovni dan. Tema dneva je bila eksperimentiranje. Vsak učenec si je moral izbrati nekaj poskusov in jih nato tudi izvesti. Na voljo smo imeli veliko poskusov. Vsak je bil drugačen. Nekateri poskusi so zahtevali več časa, nekateri manj. Nekateri so bili zahtevnejši in zato smo si lahko sami izbrali, katere bomo naredili.

Meni je bil zelo zanimiv poskus z lebdečim jajcem. Rabili smo dva kozarca, napolnjena z vodo. V en kozarec smo dali 6 žlic soli, v drugega pa ne. V oba kozarca smo nato še morali potopiti jajce. Pri tem se jajce, ki je bilo v kozarcu z vodo in soljo ni potopilo, ampak je lebdelo na vodi, saj smo s soljo povečali gostoto vode.

Eden izmed poskusov je bil z dietno kolo in Mentos bombončki. V dietno kolo smo morali dati nekaj bombončkov in nato se je tekočina dvignila visoko v zrak, saj se je pri tme ustvaril oglikov dioksit. Izgledalo je, kot bi bil gejzir.

Nekaj poskusov je bili tudi kemijskih. Bili so enostavni. Eden takih je bil poskus Razišči mleko. Kozarec smo napolnili z vodo in nato postopoma dodajali mleko po žličkah. Po tem smo morali ugotoviti ali je mleko zmes ali čista snov. Po narejenem poskusu smo ugotovili, da je mleko zmes, saj se delci med seboj razlikujejo po lastnostih, prav tako je sestavljeno iz več kot dveh snovi.

Naravoslovni dan je bil zelo zanimiv. Ni bilo pouka, poleg tega pa smo se še nekaj naučili.

Daša Herceg, 8. razred

Povezava do posnetka

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)