V petek, 26. 1. 2024, smo na OŠ Šalovci s spominsko uro  obeležili holokavst. Učenci 9. razreda so naredili predstavitev za predmetno stopnjo.

27. januarja obeležujemo dan, ko so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz blizu Krakova na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in med decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo okoli 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov, Poljakov, invalidov, homoseksualcev – vseh tistih, ki so jih nacisti označili za ne-ljudi. V to koncentracijsko taborišče smrti pa je bilo pripeljanih tudi preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Ko so 27. januarja zavezniški vojaki osvobodili to taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk.

Ko se spominjamo holokavsta, se dajmo zavedati groženj svobodi, dostojanstvu in človečnosti – tudi v našem času. Danes in vsak dan se odločimo, da ne bomo nikoli več molčali pred zlom in da bomo vedno branili dostojanstvo in pravice vseh.

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)