V ponedeljek, 9. februarja 2015 smo na naši osnovni šoli počastili praznik slovenske kulture, ki se v naši državi vsako leto praznuje 8. februarja. Prešernov dan je državni praznik in dela prost dan v RS in se kot praznik praznuje od leta 1945 naprej. Datum predstavlja obletnico smrti našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Na proslavi smo se v spominski uri spomnili njegovega življenja in dela, ter kdo in kakšen je bil France Prešeren. Učenci so deklamirali in recitirali njegove najznamenitejše pesmi, s katerimi je uveljavil slovensko pesniško romantiko. Slišali smo podoknico Pod oknom, balado Povodni mož in sonet z naslovom O, Vrba iz cikla Sonetje nesreče. Izpostavili smo deklamacijo Zdravljice, ki je po 6. členu ustave besedilo himne Republike Slovenije. Za himno se tako izvaja besedilo 7. kitice Zdravljice. Slišali smo tudi domišljijski spis, v katerem sta si nasprotnika France Prešeren in Jernej Kopitar izpovedala svoja mnenja. Prisluhnili pa smo tudi glasbi, ki nas je povezala in prepustila domišljiji in raziskovanju. Na koncu proslave smo najboljšim učencem šole podelili priznanja iz logike.

Ponosni smo, da smo obeležili pomen tega kulturnega praznika, da smo se spomnili veličine in pomena dela Franceta Prešerna za Slovence. Slike s proslave pa si lahko ogledate v galeriji slik na spletni strani šole.

(Skupno 302 obiskov, današnjih obiskov 1)