December je čas, ko ljudje vsaj za hip umirimo svoj korak, pogledamo vase in razmislimo o tem, kaj je tisto, kar nam je pomembno in kaj resnično šteje v našem življenju … in se po svojih najboljših močeh  potrudimo, da bi z majhnimi pozornostmi narisali nasmeh na obraze nam dragih ljudi in da bi prisluhnili drug drugemu, da bi se POSLUŠALI in SLIŠALI.

V tem duhu je potekala tudi pogovorna ura 7. in 8. razreda, ki smo jo izvedli v ponedeljek, 12. decembra. Učenci in straši so se na srečanje medgeneracijskega branja pripravili tako, da so doma oboji prebrali knjigo Damijana Šinigoja z naslovom Iskanje Eve.

V sproščenem vzdušju smo razpravljali o prebrani knjigi. Vsak je:

– predstavil del besedila, ki mu je bil najbolj všeč in svojo izbiro pojasnil;

– presojal ravnanje posameznih književnih oseb in razmišljal o tem, kako bi sam ravnal v posamezni situaciji;

– napisal svoje nadaljevanje zgodbe.

Stekla je odkrita debata, ki je odkrila marsikatero medgeneracijsko tančico skrivnosti, in tako nas je knjiga zbližala in povezala. V tako nastalem sproščenem in zaupljivem vzdušju so ob koncu srečanja otroci – mladostniki staršem in starši svojim otrokom napisali lepo misel s pridihom zahvale, kot majhno darilo za bližajoče se praznične dni.

 

Bilo je lepo in nepozabno; in še enkrat več smo se prepričali, da so tudi drugačne oblike pogovornih ur lahko zelo učinkovite in uspešne. Vsi skupaj se že veselimo našega naslednjega srečanja, aprila 2017.

 

Breda Kerčmar,

mentorica medgeneracijskega branja in razredničarka 7. in 8. razreda

no images were found

(Skupno 116 obiskov, današnjih obiskov 1)