Ali se holokavst lahko še kdaj ponovi?

Beseda holokavst prihaja iz grščine – holokustom – in pomeni »žgalno daritev«. Z njo zaznamujemo usodo Judov med 2. svetovno vojno in predstavlja enega najhujših zločinov proti človeštvu v vsej zgodovini.

Med 2. svetovno vojno so želeli nacisti sistematično pobiti vse Jude, saj je bilo eno temeljnih načel nacizma prav antisemitizem (sovraštvo do Judov). Že pred vojno so uvedli protijudovsko zakonodajo, s katero so bile Judom odvzete skoraj vse državljanske pravice, prav tako so se pričeli tudi številni napadi na njihovo premoženje in na sinagoge. Med leti 1933 in 1945 je bilo v tako Evropi pobitih več kot 6 milijonov Judov. Največje nacistično koncentracijsko taborišče med 2. svetovno vojno je bil Auschwitz. Taborišče Auschwitz se nahaja na Poljskem, v bližini Krakova, v poljskem mestu Oświęcim. V tem taborišču je umrlo tudi približno 1300 Slovencev.

Taborišče je osvobodila Rdeča armada 27. januarja 1945, zato na ta dan obeležujemo dan spomina na holokavst.

»The one who does not remember history is bound to live through it again.« (George Santayana)

To je misel, ki je zapisana na razstavi v Auschwitzu. Ali se res dovolj spominjamo? Zato smo ob tej priložnosti na OŠ Šalovci pripravili razstavo na temo Dan spomina na holokavst. Učenci so si z velikim zanimanjem ogledali razstavo in prišli do spoznanja, da se tudi danes kratijo osnovne človekove pravice številnim posameznikom, rasnim skupinam in narodom tako, kot so se Judom pred in med 2. svetovno vojno.

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)