Od 26.6. do 28.6. poteka na OŠ Šalovci brezplačni tabor za mlajše učence. Na tabor so se prijavili učenci od 1. do 4. razreda OŠ Šalovci, otroci iz vrtca Šalovci in nekaj zunanjih otrok.

1. dan Havaji

Prvi dan tabora smo začeli v športnem duhu. Učenci so se namreč zabavali v tekmovalnih igrah. Zatem so izdelali potne liste, saj so se odpravili na Havaje. Spoznali so značilnosti Havajev, pripravili so sadni krožnik iz eksotičnega sadja in otroški koktajl. Iz cvetov so si izdelali havajsko verižico in zaplesali havajski hula ples. Ob koncu so naredili vulkan, potem pa so preko zanimivih nalog šli na lov na skriti zaklad. Tam jih je čakalo nekaj sladkega in vodni baloni. Tako se je prvi dan tabora končal z zabavo z vodnimi baloni.

no images were found

 

2. dan Tunizija

Takoj zjutraj so bili učenci seznanjeni s temo današnjega dne, Tunizijo. V učilnici jih je pričakal kotiček s predmeti iz Tunizije. Sledila je jutranja telovadba. Učenci so se igrali arabske igre, ki se jih njihovi vrstniki igrajo na arabskih ulicah. Ob tem so spoznali tudi arabske besede bara – zunaj, katus – mačka, kelb – pes, jela – gremo. Po razgibavanju je sledila predstavitev same države in pozdravi po arabsko, ki so jih hitro vsi usvojili (aslema – zdravo, sbahalhir – dobro jutro, bislema – nasvidenje). Učenci so izvedeli veliko o arabski kulturi, Tuniziji, kulinariki, veri, načinu oblačenja in primerjali slovensko in tunizijsko šolo (šolske uniforme, daljše poletne počitnice). S pomočjo miselnih iger so učenci spoznali arabski svet in vljudnostne fraze kot so npr. šokran – hvala, mabruk – čestitam. Pojedli so tudi arabski kruh, katerega so pomagali zamesiti in se seznanili s samo pripravo tega kruha. Poleg kruha so izdelali tudi okrasek, ki ga po navadi izdelujejo ob Ramadanu, največjem muslimanskem prazniku. Žejo so pogasili z značilnim napitkom iz mete in se hkrati naučili poimenovati nekaj besed, ki jih obdajajo: beb – vrata, tofle – deklica, ulet – deček, stilo – kuli. Poslovili smo se po arabsko in mimogrede še spoznali številke od 0 do 10 (sfr, vehet, tnin, tlete, araba, hamsa, sete, seba, tmenija, tesa, ašra).

no images were found

 

3. dan Italija

Zjutraj so se učenci razgibali ob igrah žogo. Ni manjkal niti nogomet za fante. Učenci so spoznali državo Italijo in njene turistične in kulturne značilnosti. Ob italijanski glasbi so učenci izdelovali ščite in barvali beneške maske. Italijanski svet so spoznali tudi preko značilne hrane, pizze, katero so pomagali pripravljati in so jo tudi v slast pojedli. Tridnevni tabor smo tako zaključili kot Italijani,  slastno, glasno in nasmejano.

no images were found

 

Lep taborniški pozdrav iz Šalovec.

Zdaj pa še uradno na zaslužene počitnice.

 

(Skupno 12 obiskov, današnjih obiskov 1)