Letos je naša šola ena izmed 109 šol v Sloveniji, ki se pridružuje mednarodnemu projektu Krokus. Lahko bi mu rekli projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa. Nastal je na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dneva spomina na holokavst – 27. januarja. Rumena barva žafrana nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih Judje morali nositi v času nacizma. Spomladi nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v zlovešči 2. svetovni vojni. Vendar nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

27. 10. 2022, smo prvič posadili krokuse na zelenici pred šolo v Šalovcih. Učenci 7. razreda so izdelali Davidovo zvezdo, ki je bila model za sajenje. 16 učencev 7., 8. in 9. razreda  ter 3 učiteljice smo se pred samo posaditvijo zbrali in prisluhnili uvodnemu delu o Projektu Krokus, o holokavstu, o Židih na Slovenskem, s čemer nas je seznanila ga. ravnateljica, učiteljica ZGO, Jožica Tratar.  Potem nam je devetošolka Živa prebrala odlomek iz knjige Vladekova pot v neznano. Govori o Vladeku, židovskem dečku iz Sobote, ki so ga naslednji dan po njegovem 6. rojstnem dnevu odpeljali… Nazaj se ni vrnil.

Potem smo se prestavili na zelenico pred šolo in posadili krokuse. S spoštovanjem in v spomin na majhne otroke, na vrstnike naših učencev, ki so morali prezgodaj zaključiti življenjsko pot. Pa vendar komaj čakamo na pomlad, ko se bodo naši žafrani prebudili in zacveteli v mogočni rumeni barvi v obliki Davidove zvezde.

Jožica Tratar in Mira Serec

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)