Naša šola uspešno sodeluje pri mednarodnem projektu Brainfinity – Detective, katerega glavna ideja je, pokazati učiteljem iz različnih držav uporabo te zanimive metode, s katero pri učencih razvijamo veščine reševanja problemov, kritičnega mišljenja in sodelovalnega dela.

“Brainfinity je tekmovanje, ki spodbuja ustvarjalnost, sodelovanje in logično razmišljanje med učenci. To tekmovanje ponuja izzive, ki spodbujajo učence, da dajo vse od sebe in razvijajo svoje sposobnosti. Za razliko od mnogih matematičnih tekmovanj, ki pogosto sprožijo stres in strah pred neuspehom pri otrocih, se Brainfinity osredotoča na praktične veščine in reševanje realnih življenjskih problemov, odgovarjajoč na vprašanje, ki ga otroci pogosto postavljajo: ‘Kako mi bo to pomagalo v resničnem življenju?'”

Konec novembra sva se učiteljici Jana Lazar in Maša Merčnik udeležili mednarodne izmenjave v Portu. Delavnice, ki so bile namenjene ustvarjanju nalog za tekmovanje Brainfinity, je vodil profesor Ivo Anić iz Srbije, ustvarjalec tekmovanja.

Usposabljanje je bilo zanimivo in zahtevno za vse udeležence. Mednarodne skupine so se morale povezati in razviti načrt za reševanje zahtevnih nalog. Naloge so bile ustvarjene z namenom spodbujanja kritičnega razmišljanja in oblikovanja celotne slike problema. Vsaka ekipa je pokazala ustvarjalnost in izvirnost na svoj način.

Med usposabljanjem smo večkrat izvedli metodo viharjenja možganov in ure posvetili razmišljanju o rešitvah. Vse ekipe so bile visoko motivirane. Med odmori za kosilo smo razpravljali o delavnicah, našem delu in uživali v tradicionalnih portugalskih jedeh.

Po uspešnem obvladovanju prvega dela usposabljanja, ki se osredotoča na reševanje nalog Brainfinity, smo prešli k ustvarjanju lastnih Brainfinity problemov – najprej tistih, imenovanih Brainfinity sestavljanke, nato pa pravih Brainfinity problemov.

Udeleženci smo se izkazali z ustvarjalnimi idejami: nekateri so bili strokovnjaki za šifriranje, medtem ko so drugi briljantno ustvarili logično zgodbo. Naš mentor Ivan je veselo opazoval oblikovanje ekip, na katere se lahko zanesemo pri oblikovanju novih Brainfinity problemov.

Teden v Portu je hitro minil. Na koncu usposabljanja smo vsi udeleženci prejeli zaslužene certifikate. Dodatna nagrada je bila sončna sobota, ki smo jo izkoristili za obisk znamenitosti mesta in uživanje v čudovitem pogledu na ocean. Domov sva se vrnili z bogatimi izkušnjami, ki jih bova v naslednjih tednih delili s svojimi kolegi.

V okviru projekta in mednarodnih izmenjav nastajajo priročnik in spletna stran dobrih praks z uporabljenimi primeri nalog iz prejšnjih tekmovanj in naših srečanj. Priročnik bo na voljo v vseh partnerskih jezikih in angleščini in bo dostopen na spletni strani Brainfinity projekta. Svoje znanje bova delili in izkušnje bova delili tudi z učitelji na drugih šolah ter primere dobrih praks in detektivske naloge preizkusile tudi pri učencih.

(Skupno 1 obiskov, današnjih obiskov 1)