Na 20. slavnostni akademiji ZOTKS  je OŠ Šalovci prejela:

  • plaketo z nazivom RAZISKOVALNA ŠOLA 2016,
  • priznanje za doseženo 1. mesto na razstavi ustvarjalnosti Mladi za napredek Pomurja, v kategoriji USTVARJALNA IN RAZISKOVALNA DEJAVNOST.

Člani komisije so posebej pohvalili idejo, da so mladi priložnost za raziskovanje našli v domačem okolju in tako (vsaj upamo) prebudili zavest o pomembnosti poznavanja in ohranjanja stavbne  dediščine.

Učenci naše šole so v okviru raziskovalne naloge, etnološkega tabora in tehniškega dne spoznavali in raziskovali kulturno podeželsko stavbno dediščino domačih krajev v Občini Šalovci. Izdelovali so makete starih vodnjakov, koruznjakov, zvonikov in stare kmečke hiše – cimprače. Ob tem so raziskovali in ugotavljali, kakšna sta bila struktura in namembnost stare stavbne dediščine. Dejavnosti so povezali s starimi ljudskimi običaji in pripravili tradicionalne jedi iz moke starega mlina. Pri delu so učenci pokazali veliko ustvarjalnosti, saj so na koncu razstavili skupno maketo pravega starega podeželskega zaselka, ki so jo razstavili in prikazali na festivalu IZUM 2016 na razstavi ustvarjalnosti v Murski Soboti.

Mimoidočim so učenci predstavili svoja spoznanja, jim ponudili tradicionalne jedi, pripravili pa so tudi ustvarjalno delavnico, na kateri so obiskovalcem prikazali potek izdelave starega vodnjaka.

Ni nujno, da naš pogled vedno uhaja le v daljave –

priložnosti za raziskovanje, ustvarjalnost in kreativnost se skrivajo tudi v domačem okolju

 

Učenci z mentoricami

20161123_111521

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)