Člani Pomurske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) so že 6. leto zapored uspešno izvedli Pomurski ornitološki vikend (POV).

Prejšnji vikend, med 28. in 31. oktobrom, smo z 22 osnovnošolci iz 8 različnih osnovnih šol raziskovali Goričko. Večino časa smo preživeli na terenu v okolici Osnovne šole Šalovci, smo pa raziskovali tudi širšo okolico lepega Goričkega. Odšli smo na Ledavsko jezero, kjer smo popisali tamkajšnje vodne ptice in na grad Grad, kjer smo si poleg različnih poučnih filmov pogledali tudi nekaj od 356 soban. Zvečer smo se odpravili še v Sotino h kamnolomu, kjer smo preverili, a je tam možno slišati in videti veliko uharico, največjo sovo v Evropi. Bili smo uspešni. V 4 dneh smo popisali kar 62 vrst ptic, med drugim tudi: skobca, kalina, čopastega škrjanca, rumenoglavega kraljička, prosnika, kirvokljuna, žvižgavko, sivko, grivarja, črnoglavko. Aktivni smo bili tudi v nedeljo, saj smo poleg dopoldanskega terena, popoldan še pripravljali plakate in predstavitve za zaključno ponedeljkovo predstavitev. Na dvorišču Osnovne šole Šalovci smo namestili krmilnico in gnezdilnico. Nismo pa le delali, saj smo se med drugim podružili med večerno peko kostanjev. Otroci so, razdeljeni v 5 različnih tematskih skupin (Vodne ptice, Sove,  Ptice kmetijske in kulturne krajine, Gozdne ptice in Ptice naselja) na ponedeljkovi zaključni prireditvi predstavili svoje plakate in osvojeno znanje.

Gospa Larisa Gregur se je zahvalila še ravnateljici ge. Darji Farič Klemenčič, vsem podjetjem (Tovarna bovdenov in plastike d.o.o. iz Lenarta, Elektro Maribor, ARCONT, Panorganica, TEO-TEN in ARKO) ter ostalim, kot so Javni zavod Krajinski park Goričko, Vesni Kithhiya, Gregorju Harbu, Mii Marinič, družini Kuzmič iz Vidoncev, mentorjem Gregorju Domanjku, Mojci Podletnik, Nataši Bavec, Darku Lorenčiču, Anji Ivanuš, Robiju Gjergjek, Robiju Šišku, Aleksandru Korenu, Tamari Karlo in Željku Šalamunu.

no images were found

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)