V letošnjem šolskem letu  je bila naša šola med izbranimi šolami, ki so bile povabljene k sodelovanju v projektu  POT KNJIGE 2018/201. Pot knjige, od avtorja do bralca je prikaz procesa nastanka knjige. Kratka zgodba, zapisana v stripu, avtorja Žige X. Gombača z ilustracijami Davida Krančana nas popelje v svet knjige z glavnim junakom, simpatičnim knjižnim moljem.

Javna agencija za knjigo RS (JAK) je v sodelovanju z Bralnim društvom Slovenije (BDS) zasnovala brošuro in plakate, ki nas vodijo po POTI KNJIGE in posameznih tematskih sklopih:

  • ROJSTVO KNJIGE – predstavitev avtorja, založbe, tiska, eknjige,
  • KNJIGA SREČA BRALCA – predstavitev knjigarne in knjižnice,
  • ZALJUBIMO SE V KNJIGE – predstavitev orodja za promocijo knjige bralcu; promocija knjige in  z njo povezane dejavnosti, nagrade, projekti,
  • V OBJEMU BESED – srečanje bralca z ustvarjalci knjige oz. naš junak knjižni molj najde svoj novi dom.

Namen/cilji projekta:

  • spodbujanje, učenje in popularizacija branja med mladim v 1. in 2. triletju OŠ;
  • poznavanje procesa nastanka knjige od avtorja do bralca (seznanitev z deležniki v procesu nastanka knjige in s poklici, ki se pojavijo v založniškem in tržnem procesu nastanka knjige);
  • seznanjanje z ilustracijo in stripom kot posebne oblike knjižnega dela;
  • vključevanje in spodbujanje obiska avtorjev na šolah (spoznavanje z ustvarjalci/avtorji knjig).

V projekt so bili vključeni vsi učenci šole. Učenci (od 1. do 6. razreda) so pri uri slovenščine prebrali brošure in se tako seznanili s procesom nastanka knjige od avtorja do bralca. V nadaljevanju so reševali  zelo osmišljene delovne liste.

V četrtek, 7. februarja 2019, tik pred slovenskim kulturnim praznikom smo na šoli gostili pisatelja Žigo X. Gombača. Avtor mladinskih del je na izviren, zanimiv in zabaven način učencem predstavil proces nastanka knjige, jim zaupal, kje jemlje ideje in navdih za svoje ustvarjanje, ob tem pa jih je na zelo zanimiv način seznanil z vsebino nekaterih svojih del. Pri marsikom je zbudil radovednost za branje njegovih knjig in literature na sploh, kar je tudi glavni namen projekta.

V družbi pisatelja in njegovih književnih junakov nam je bilo zelo lepo.

 

 

 

(Skupno 265 obiskov, današnjih obiskov 1)