V petek, 21. 11. 2014, bomo v jedilnici ob 8.00 začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Učenci predmetne stopnje bodo nadaljevali s poukom po urniku.

Učenci razredne stopnje pa imajo ta dan naravoslovni dan. Obiskali bodo Valterja in Suzano, ki se ukvarjata s peko kruha in krušnih izdelkov.

Po kosilu bodo učenci vključeni v podaljšano bivanje. Prevozi bodo po ustaljenem urniku.

 

V petek, 21. novembra 2014, bomo že tretjič organizirali Dan slovenske hrane, s katerim želimo opozoriti ljudi o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo letos izvajali že četrto leto zapored. Projekt organizira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z drugimi ministrstvi, zavodi in agencijami. V sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka imajo učenci na razpolago kruh, maslo, med, mleko in jabolko. S strani ministrstva za kmetijstvo in okolje so za Tradicionalni slovenski zajtrk zagotovljena finančna sredstva v vrednosti 0,43 EUR (brez DDV) na učenca. Vrednost, ki bo presegla ta znesek, poravna šola.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja oz. pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Takšna hrana je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd. Taka živila so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem tudi posredno pripomoremo k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva. S spodbujanjem kmetijske dejavnosti pa se prav tako zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja.

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)