OŠ Šalovci je vključena v Mrežo zdravih šol, v okviru nje v Shemo šolskega sadja. Je tudi eko šola. Zato smo Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili z naravoslovnim dnevom v petek, 15. 11. 2013, na dan slovenske hrane.

 

Vlada Republike Slovenije je na seji leta 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru. S tem praznikom so doma pridelani hrani dali pomemben pečat. Dana je bila podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane, hkrati pa je bil poudarjen pomendomače samooskrbe.

Ob dnevu slovenske hrane pa je bil že tretjič izpeljan Tradicionalni slovenski zajtrk. V vrtcih in osnovnih šolah so namreč otroci bili deležni zastonj zajtrka. Poleg zavedanja pomembnosti lokalno pridelane hrane, želijo opozoriti na pomen zajtrka za zdrav način prehranjevanja.

OŠ Šalovci je vključena v Mrežo zdravih šol, v okviru nje v Shemo šolskega sadja. Je tudi eko šola. Zato smo Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili z naravoslovnim dnevom v petek, 15. 11. 2013, na dan slovenske hrane. Slovenski zajtrk je vseboval mleko, med, maslo, kruh in jabolko. Mleko in maslo smo naročili v Pomurskih mlekarnah, jabolka in med pri Rengeovih, kruh sta spekla Valter in Suzana.

Na razredni stopnji smo po zajtrku spoznavali, kako s čebelo pridemo do medu. Čebelar Slavko nam je povedal marsikaj zanimivega o čebelah, panjih, satovju… Potem smo s pomočjo Juvija telovadili. O pomenu zajtrka, obrokih, zdravi prehrani in prehranjevalni piramidi nas je poučila zdravnica Marjeta Benko Šbüll. Presenečena je bila, koliko so naši učenci vedeli o tem. Sledilo je poustvarjanje: zapisi, plakati, barvanje, mavrični krožnik, sestava jedilnikov…

Tudi učenci predmetne stopnje so bili dejavni. Tako so zelo lično polepšali jedilnico s pogrinjki in prti, da smo malicali v prijetnejšem vzdušju. Obiskali so kmetijo Pertoci, kjer so jim predstavili pridelovanje industrijske konoplje ter izdelke iz nje. Iskali so 10 naj živil v Sloveniji in jih predstavili ter spoznavali čebelarstvo.

Ker je naša šola vključena v Shemo šolskega sadja, vsak petek učenci v času rekreacije dobijo sadje ali zelenjavo. Tokrat so jedli oz. pokušali kislo zelje. Lahko zapišem, da velika večina učencev mara sadje in da vse pogosteje posegajo po njem. Nekoliko drugače je z zelenjavo. Upam, da se bo čez čas in tudi zaradi te akcije, stanje spremenilo na bolje.

Dan smo zaključili s predstavitvijo celodnevnih dejavnosti.

Učenci 5. in 6. razreda pa so še strnili svoje vtise iz šole v naravi…

Suzana Škodnik

 

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)