Spoštovani starši in učenci,

obveščamo Vas, da je Vlada RS dne 10. 3. 2021 podaljšala veljavnost Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih do 19. marca 2021. Izvajanje vzgojno-izobraževalnih programov v vrtcih, osnovnih šolah, glasbenih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo potekal enako kot v tem tednu. Pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, še naprej poteka v obliki izobraževanja na daljavo.

Vlada je na današnji dopisni seji dne, 11. 3. 2021 spremenila tudi Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Novost, ki jo prinaša sprememba odloka je, da zaščitnih mask učenkam/učencem, ki so starejši od 12 let, ni treba več nositi pri pouku športa.

Priporočamo, da čim več pouka športa in drugih aktivnosti poteka zunaj. Še vedno je obvezna uporaba zaščitnih mask za učenke/učence od 6. razreda osnovne šole oziroma od dopolnjenega 12. leta dalje v vseh razredih. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učiteljice/učitelje v osnovnih šolah. Uporaba zaščitnih mask ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti ter za učenke/učence od 1. razreda do vključno 5. razreda osnovne šole, izključno ko so v matičnemu oddelku. Zaščitna maska ni obvezna tudi za vzgojiteljice/vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojiteljice/vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki. Kljub temu priporočamo, da vsi strokovni delavci pri neposrednem delu z otroki za svojo varnost in zaščito, ves čas uporabljajo zaščitno masko. Izjema v skladu z navodili NIJZ so tudi otroci z oslabljenim imunskim sistemom in nekaterimi drugimi podobnimi boleznimi (npr.: rak, cistična fibroza), za katere priporočamo uporabo mask po posvetovanju z otrokovim zdravnikom. Posebna presoja je potrebna tudi pri stanjih, ki lahko ovirajo uporabo maske (npr. motnje v razvoju, zmanjšana zmožnost, druga zdravstvena stanja).

Tudi o tem naj presoja osebni zdravnik otroka.

Obveščamo vas še, da je NIJZ posodobil Navodila vzgojno-izobraževalnim zavodom (VIZ) ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV-2 v zavodu, ki so dostopna na https://www.nijz.si/vzgojainizobrazevanje

Enako izjemo, ki je veljala pri opredelitvi visoko rizičnega tesnega kontakta za učitelja na razredni stopnji in v srednji šoli, v posodobljeni verziji navodil velja tudi za učitelje na razredni stopnji, pod enakimi pogoji. V samem pogoju, ki dovoljuje izjemo, je v posodobljeni verziji navodil še jasneje opredeljena časovna komponenta izpostavljenosti, ta znaša največ 45 minut v obdobju kužnosti (t.j. ena šolska ura).

 

Darja Farič Klemenčič
ravnateljica OŠ Šalovci

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)